Druktechnieken

Voor het drukken van onze tassen gebruiken we 4 soorten druktechnieken.

Flexodruk, deze techniek wordt gebruikt voor plastic, papieren en non-woven tassen
Offset, deze techniek wordt gebruikt voor luxe plastic tassen
Zeefdruk, deze techniek wordt gebruikt voor katoenen en non-woven tassen
Full color printing, deze techniek wordt gebruikt voor lage oplage non-woven tassen

Hieronder staan de diverse druktechnieken die wij gebruiken uitgelegd.
Heb je een speciale aanvraag of staat hier niet tussen wat je zoekt? Neem dan contact met ons op via de chat.

Flexodruk

Flexodruk is een rotatieve hoogdruktechniek, waarbij gebruik wordt gemaakt van fotopolymeerplaten (cliché’s), sneldrogende vloeibare inkten en flexibele drukvormen. Bij deze hoogdruktechniek ligt het te bedrukken beeld hoger op de drukvorm, waardoor alleen dit hoger gelegen oppervlak ingekleurd wordt.
Met flexodruk is het mogelijk om fotorealistische afbeeldingen te drukken, maar ook eenvoudige designs met minder kleurschakeringen.

Zeefdruk

Het principe van de zeefdruktechniek is doordruk. Een stuk fijn gaas van zijde, polyester of staal wordt over een raamwerk gespannen. Het zeefdrukraam wordt vervolgens voorzien van een laag emulsie (lichtgevoelige vloeistof) die door middel van een belichtingstafel belicht wordt. De op het positief aanwezige donkere vlakken worden bij het ontwikkelen weggewassen zodat doorlatende plekken op het zeefdrukraam ontstaan, waar de inkt doorheen gedrukt wordt.

Men brengt de inkt op het raam aan en smeert deze met behulp van een rakel uit, waardoor de vorm van de sjabloon op het te bedrukken voorwerp (de beelddrager) wordt afgedrukt. Deze techniek kan herhaald worden met verschillende kleuren en vormen die naast elkaar of over elkaar worden gedrukt.

Offset

De drukvorm bestaat over het algemeen uit een dunne aluminium plaat waarop via fotografische weg een beeld is aangebracht. Om een afdruk te krijgen van deze offsetplaat moet deze eerst vochtig worden gemaakt. Alle niet-beeld-delen nemen dit vocht aan. Daarna wordt de vettige inkt aangebracht. Aangezien de natte niet-beeld-delen de inkt afstoten, wordt deze alleen op de beelddelen aangenomen. De inkt wordt nu op een rubberdoek gedrukt en dan drukt dit rubberdoek het beeld op het papier. Door het tussentijds overzetten (“offset”) op rubberdoek mag het oorspronkelijke beeld op de offsetplaat niet in spiegelbeeld staan.

Tegenwoordig maakt men onderscheid tussen conventionele offsetplaten, dat wil zeggen platen die met behulp van een film door een sterke ultraviolette lamp belicht moeten worden (plaatkopie), en computer-to-plate (CtP), waarbij de offsetplaat met behulp van een computergestuurde laserstraal belicht wordt. Niet alleen wordt op de laatste manier de tijd en arbeid kostende plaatkopie overbodig, ook is de kwaliteit van het uiteindelijke drukwerk hoger en stabieler.

Full color printing

Digitaal drukken is een proces dat steeds populairder wordt en al tientallen jaren aan populariteit wint. Het kernverschil tussen full color offsetdruk en full color digitaal drukken is dat digitaal drukken geen gebruik maakt van cliché’s. Dit maakt full color printing vooral interessant voor lage oplages.